Recenzje książek: Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku - M. Miller #316
Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku to pięknie wydana książka, napisana przez amerykańskiego kucharza i youtubera Maxa Miller'a.
Znajdziemy w niej pięknie opisane, zilustrowane przepisy pochodzące z różnych zakątków świata i czasów. Naprawdę książka wydana jest w fantastyczny sposób i szczerze polecam Wam sprawdzić to przepiękne wydanie:)
Autor świetnie łączy zarys historyczny z danym przepisem kulinarnym. Oczywiście mamy też same przepisy, listę składników i sposób wykonania. Każdy przepis ma swój początek i własnie w tej książce autor przedstawia pierwotne przepisy, które ewoluowały w czasie i w dzisiejszych czasach cieszymy się nimi nadal.
Polecam tą książkę zarówno pasjonatom gotowania jak i historii. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :) Książka idealnie sprawdzi się na prezent i na pewno będzie cieszyła oko :)
Opis książki:
"Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i
bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne,
przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej
według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich
przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller,
dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do
życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w
lodówce.
Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i
dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe"
Jestem ciekawa tej książki i na pewno po nią sięgnę.
OdpowiedzUsuńPancake z XVII wieku to brzmi bardzo bardzo ciekawie!
OdpowiedzUsuń