Kulinarnie: Domowe masło orzechowe #1
Lubicie masło orzechowe? Bo wstyd się przyznać ale ja jego smak poznałam może jakieś 2 lata temu. I ostatnio postanowiłam zrobić je samodzielnie. Od początku do końca.
Nie ma nic prostszego!
Ja masło orzechowe używam do przygotowania przekąsek (np. kulek czy batoników), czasami do koktajli a jeśli złapie mnie ochota na "coś słodkiego" to zjadam je same :)
Przepis:
500 g orzeszków ziemnych (już obranych) – najlepiej niesolonych
Szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
Obieramy orzeszki (jeśli kupiliśmy je w łupinkach). Prażymy na suchej
patelni uważając, żeby ich nie przypalić. Po uprażeniu blendujemy na jednolitą masę. Solimy do smaku i gotowe.Przechowujemy w lodówce.
I tak już gotowe! Prawda, że proste? Mam nadzieję, że zachęciłam Was do przygotowania samodzielnie masła orzechowego!
Uwielbiam masło orzechowe na pewno skorzystam z twojego przepisu nigdy nie próbowałam go robić sama.
OdpowiedzUsuńProste, smaczne i zdrowe :) Ja jednak idę na jeszcze większa łatwiznę i kupuję masła gotowe :D ale patrzę na składy!
OdpowiedzUsuńMoja siostra robi swoje masła i chwali.
Robiłam kiedyś domowe masło orzechowe i było o niebo lepsze od tego kupnego 😉
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe :) Wafle ryżowe, masło orzechowe i banan - to jest to co uwielbiam na śniadanie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie przyszło mi do głowy, aby samodzielnie robić masło orzechowe.
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze:0
OdpowiedzUsuńooo, maslo orzechowe robilam nie raz, nie dwa ;) jest proste i przede wszystkim smaczne, no i zdrowe ;)))
OdpowiedzUsuńMusiałabym spróbować.
OdpowiedzUsuńSwojskie masełko orzechowe to bym chętnie zjadła :) Tego ze sklepu nie lubię :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Uwielbiam domowe masło orzechowe! Ja jednak robię piernikowe, które podbija wszystkie serca, które go spróbują <3
OdpowiedzUsuńI aż mi czasem żal, że one tanie i łatwe do przerobienia na masełko, a ja ich nie lubię ;) zjem je tylko w snicersie haha
OdpowiedzUsuńRobię czasem. Szkoda tylko, że jest takie kaloryczne ;)
OdpowiedzUsuńProste :) ! Zrobię :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że przygotowanie domowego masła orzechowego, może być takie proste :) Muszę koniecznie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńmmm dziś zrobię;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię masło orzechowe. Chętnie zrobię je sama. :)
OdpowiedzUsuńA ja nie przepadam za masłem orzechowym ;)
OdpowiedzUsuńProste i bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe masła orzechowe, sama nigdy nie robiłam, ale moja siostra kiedyś zrobiła, mmm co to bym za smak! :) Na co dzień chrupie orzeszki solo nerkowce uwielbiam najbardziej :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe, ale sama nigdy nie robiłam, gdyż mam tylko blender "stojący" z bidonem na koktajle, chyba, że da się mikserem i końcówką do blendowania. :)
OdpowiedzUsuńJa zajadam je same albo z waflami ryżowymi, najczęściej po treningu. :)
Mój blender mógłby już tego nie przeżyć - ostatnio kopcił przy miksowaniu gotowego masła orzechowego z bananem :D
OdpowiedzUsuńSamodzielnie wykonanego masła orzechowego jeszcze nie miałam okazji próbować.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
Bardzo proste :) Mój narzeczony uwielbia masło orzechowe, ciekawe czy takie mu zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuń