KULINARNIE: Matiasy z ryżem, cebulą i jajkiem #5
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na danie, które fajnie się sprawdzi w nadchodzącym tygodniu. Jest proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne.
2 woreczki ryżu
4 jajka ugotowane na twardo
4 małe cebule
majonez
olej
Składniki
400g śledzi (matiasy)2 woreczki ryżu
4 jajka ugotowane na twardo
4 małe cebule
majonez
olej
Wykonanie
Matiasy moczymy w wodzie przez ok 1/2godziny.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane jajka kroimy w ósemki (lub szesnastki).
Cebule kroimy w pióra. Następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Matiasy kroimy w grubą kostkę (kawałki).
Przygotowujemy naczynia.
Układamy w następującej kolejności: ryż - cebula- pokrojone śledzie.
Smarujemy majonezem według uznania.
Następnie na wierzch układamy pokrojone jajka.
Moja mama bardzo lubi śledzie w każdym wydaniu, więc na pewno przekażę jej ten przepis. 😊
OdpowiedzUsuńCiekawie to wygląda. Zachęcająco.
OdpowiedzUsuńNie lubię śledzi, więc niestety przepis nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na wielkanocny post, lubię śledzie, a dawno nie jadłam :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale czad! chociaż śledzie nie dla mnie la ewygląda maks smakowicie ;DDD
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nigdy nie jadłam :) Fajna propozycja na zbliżające się święta :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszotka :)
OdpowiedzUsuńZa śledziami nie przepadam więc raczej nie skorzystam z Twojego przepisu :P
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Ja robię sałatkę ze śledziami. ostatnio robiłam i jest tam majonez i w sumie jak ktoś oglądał jak ja to robię to zwątpiłam czy dobrze pamiętałam przepis :D :D ale dodałam i zjadłam , było ok.
OdpowiedzUsuńsmacznie
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie sałatki!
OdpowiedzUsuńTaki śledzik wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńRany jak ja nie lubię śledzi :D Nie mniej jednak smacznego.
OdpowiedzUsuńŚledzie lubi, więc coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńPyszne zestawienie :-)
OdpowiedzUsuń